Από γενιά σε γενιά οι μνήμες μιας οικογένειας

Οι μνήμες μιας οικογένειας μπορούν να διαφυλαχθούν ακόμα και μέσα από μια και μόνο συνταγή.

Η οικογένεια Σωτηριάδου έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα της.

Όπως γνωρίζουμε, στα μέσα του 18 αιώνα, με την ίδρυση Ελληνικών σχολείων στον Πόντο, πολλοί Έλληνες του Πόντου προσέθεσαν την αρχαιοπρεπή κατάληξη …ίδης (…ίδου) στα επίθετα τους, τονίζοντας αλλά και τιμώντας την Ελληνική τους καταγωγή.

Με τον ξεριζωμό, λίγα πράγματα μπόρεσαν να φέρουν μαζί τους. Τα περισσότερα ήταν άυλα. Αναμνήσεις, γλώσσα και συνταγές μεταξύ αυτών. Η πολιτιστική παράδοση παρέμεινε ζωντανή μέσα από την ποντιακή κουζίνα. Σα να δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανό τον πολιτισμό ενός σημαντικού μέρους του Ελληνισμού, αυτόν του Πόντου. 

Η Κατερίνα φρόντισε λοιπόν να κρατήσει ζωντανή αυτή την παράδοση. Παρέλαβε την συνταγή της γιαγιάς της και αξιοποιώντας τα πιο άμεσα βιώματα της μητέρας της, φέρνει στο σήμερα το ισλί της Μικράς Ασίας.

 Ως οφείλει η Κατερίνα Σωτηριάδου, παραδίδει την συνταγή στην επόμενη γενιά, την γενιά Σωτηριάδου – Πουρνάρα, η οποία αναλαμβάνει όχι μόνο να την διαφυλάξει αλλά και σταδιακά να δημιουργήσει από αυτήν νέα, καινοτόμα προιόντα, προσαρμοσμένα στις διατροφικές συνθήκες του αύριο.


​Η γιαγιά Σωτηριάδου

Αλεύρι, ελαιόλαδο, καρύδι. Αυτή είναι η βασική συνταγή. Τα υπόλοιπα συστατικά αλλά και η τεχνική είναι το μυστικό της οικογένειας. Αυτό που κάνει το ισλί της μοναδικό.


Ένα ισλί που ξυπνάει μνήμες από τον Πόντο, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν όσοι έχουν δοκιμάσει τα Ισλί της Οικογένειας.